2007. november 28., szerda

Lupus on air & a sör

Becsekkoltuk Lupust A Egyetlent a Gmailba, reméljük mielőbb idereccent valamit.

Addig is írunk valamit az jó sörökről.

A SÖR komlóból, malátából, élesztővel és vízzel erjesztés útján készített alkoholtartalmú ital!
Hehhe... ebből már az ésszel kissé jobban megáldottabbak ki is találhatják, milyen alapanygok szükségeltetnek a serfőzéshez :)

Az komlónak, az termős növény tobozát használandjuk fel. Jó komló az a komló, mely lápos talajon termend.

Az árpának, fajtája legyen jó sörárpa, melyből kiválló malátát készíthetünk. A jóféle sörárpát tartályokba tesszük, majd beáztatjuk úgy, hogy 3-4 nap alatt a megfelelőre hízzon benne a víztartalom.

Mikor a "nedves rakás" már felmelegszik, és megjelendnek az első csírák, akkor már nem sok van vissza... Ha a csírák széjjelválandnak, és keresik a földet, akkor lesz készen a zöldmaláta.
Ezután a zöldmalátát betesszük az aszalóba és ottan 10-12 órán át száríjjuk. Eztána száraz malátacsírákat eltávolítjuk.
Most jövend a cefrefőzés dolga, melynek végeredményeképpenség, megkapjuk a malátából a sörlét. Ezt a sörlét a főzőüstbe töltvén, komlóval főzzük össze.
Használhatunk hektóliterenként 150-500 gramm komlót, ettől lesz függő a sör típusa és alapíze.

itt jut eszembe a Keráljságunk számára meg kell határozandani egységes és magasztos minden eddiginél jobb mértékegységrendszert is...

Eztán a kifőzött sörlét hagyjuk kicsapódni. Leszűrjük róla az oldhatatlan komlót, majd lehűtjük olyan 5 celsius fokra.
Kádakba tesszük majd hozzáadjuk a sörélesztőt, mitől a malátacukorból, alkohol és szénessav lesz.
Tartályokba tárolván a megerjedt sört 0 fokra hűtéssel elegyedni fog a szénessav a nedűvel. és kész is a sör...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése